top of page
ossi.jpg

OSSI TANNER

Helsingin Sanomat kutsuu häntä romanttiseksi taituriksi, Aamulehti ylistää hänen Beethoveniaan kuin kokeneen mestarin tulkinnaksi, Rondo Classic luonnehtii hänen soundiaan romanttisen uljaaksi. Lähes yksimielisesti ovat kriitikot nimenneet Ossi Tannerin (s. 1997) pianon runoilijaksi, jonka kosketus on yhtä aikaa painava mutta pehmeä, kirkas ja laulava, inspiroitunut ja mielikuvituksellinen – sanalla sanoen lyyrinen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä niin musiikissa kuin elämässä Tanner havittelee syvällistä flow-tilaa ja tulkintojen vapaamielisyyttä.


Tanner esiintyi maamme parhaiden sinfoniaorkesterien kausikonserttien solistina jo ennen kuin hän voitti Tampereen pianokilpailun vuonna 2017. Hän on vieraillut Sinfonia Lahdessa, Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Tampere Filharmoniassa, Oulu Sinfoniassa, Jyväskylä Sinfoniassa, Lohjan kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa. Kapellimestarinimet ulottuvat Sakari Oramosta Joshua Weilersteiniin ja Eiji Oueen, Klaus Mäkelästä Hannu Lintuun. Vuonna 2021 Tanner esiintyi PianoEspoo-festivaalilla yhdessä Brentano-kvartetin ja Paavali Jumppasen kanssa. 


Kamarimuusikkonakin Tanner on tehnyt suuren vaikutuksen mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Oulu Sinfonian kamarikonserteissa sekä Turun, Naantalin ja Mäntän musiikkijuhlilla ja Lahden Sibelius-festivaalilla. Kuhmon kamarimusiikissa hän soitti käytännössä kaikki teinivuosiensa kesät. Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana vuonna 2018 hän soitti yhden illan aikana Chopinin pianokonserton ja Brahmsin pianokvinteton. Sooloresitaaleja hän on soittanut Suomessa sekä Kroatiassa, Virossa ja Venäjällä, ja Kuhmon nuorena taiteilijana hän soitti Beethovenin Appassionata-sonaatin täydelle Kuhmotalolle vain 19-vuotiaana.


Tämä kaikki on tapahtunut pikavauhdilla. Tanner aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana Sirpa Heikkilän tunneilla asuessaan Brysselissä. Silloin kun Tanner ei harjoitellut, hän kuunteli levyiltä romantiikan klassikkoja. Suomeen muutettuaan hän aloitti opinnot Junio Kimasella, jonka johdolla hän pääsi itsekin käsiksi lapsuutensa ääniraitaan. Kimanen myös tutustutti Tannerin legendaariseen Konstantin Boginoon. Tanner on opiskellut myös Pianoakatemiassa ja yksityisesti Paavali Jumppasella. Sibelius-Akatemiassa hän on opiskellut Matti Raekallion ja Erik. T. Tawaststjernan johdolla. Parhaillaan Tanner opiskelee Manhattan School of Musicissa, New Yorkissa, Marc Silvermanin johdolla.

Jaani Länsiö

Ossi Tanner: Lineup
bottom of page