top of page
mikko.jpeg

MIKKO PELLINEN: UNKNOWN DESTINY

Kokkolan SyysKamarin tilausteos sellolle ja Kontrabassolle

Olen seurannut Antto Tunkkarin ja Pauli Pappisen työtä Kokkolan Syyskamari -festivaalin taiteellisina johtajina suurella mielenkiinnolla ja ilolla ensimmäisestä vuodesta lähtien. Festivaali on mukavan intiimi, nuorekas ja korkeatasoinen. Tilausteos festivaalille ja juuri Antolle ja Paulille oli alusta saakka innostava ajatus. Sello-basso duoteoksen säveltämisestä heille oli ensimmäisen kerran puhetta jo kymmenisen vuotta sitten heidän opiskellessaan vielä Kokkolassa. Hienoa, että nyt se toteutuu!


”Unknown Destiny” on syntynyt epävarmana aikana. Pienimuotoisen duoteoksen säveltämisen aloittaminen tuntui kevään 2022 isojen uutisten keskellä epämääräiseltä. Hetken lamaannuksen jälkeen totesin että teos saa ja sen täytyy syntyä tässä ajassa ja juuri näiden uutisten keskellä. Käytän sävellyksessä ukrainalaisen traditionaalisen "Shchedryk" -laulun päämotiivia eri muodoissa. Neliääniseen toisteiseen kuvioon perustuvan laulun arvellaan olevan esihistoriallista alkuperää ja se yhdistettiin tulevaan uuteen vuoteen, jota Ukrainassa vietettiin alun perin huhtikuussa. Myöhemmin laulu tuli tunnetuksi uuden englanninkielisen tekstin kanssa joululauluna "Carol of the Bells".


Alkuperäinen ukrainankielinen teksti kertoo tarinan pienestä pääskysestä, joka lentää taloon ennustamaan perheelle runsasta ja rikasta tulevaa kevättä. ”Unknown Destiny” -teoksessa pääskynen lentää vailla selvää suuntaa. Se tempautuu vahvojen tuulien vietäväksi. Se kieppuu, kaartelee, syöksyy. Lentää itsensä väsyksiin. Pääskynen liitää korkealla, hiljaisen taivaan yllä. Katselee alas. Etsii taloa sumun keskeltä.

Kuva: Ulla Nikula

Vuoden tilausteos: Lineup
bottom of page